Wat is een VPN (Virtual Private Network)? En hoe kan het de tijd die u online doorbrengt, niet alleen veiliger maken maar ook een beetje meer privé? We bekijken hier wat een VPN is, wat het te bieden heeft en welke voordelen dat voor u heeft.
Wat is een VPN en hoe beschermt het mij?
Een VPN is een app die u op uw apparaat installeert om uw gegevens veilig te houden terwijl u op internet surft. Wanneer u uw VPN-app inschakelt, brengt uw apparaat een beveiligde verbinding tot stand met een VPN-server die het internetverkeer op een veilige manier omleidt. Uw online activiteiten blijven daardoor privé op elk netwerk en ze worden afgeschermd tegen nieuwsgierige ogen. Wanneer u een VPN gebruikt, kunt u dus met een gerust hart surfen en bankieren, omdat u weet dat uw wachtwoorden, inloggegevens en financiële gegevens veilig zijn. Als kwaadwillenden proberen om uw webverkeer te onderscheppen, krijgen ze alleen vervormde inhoud te zien die door uw VPN is versleuteld.
Verandert een VPN mijn IP-adres?
Aan elke internetverbinding wordt een unieke reeks getallen toegewezen. Dit wordt een IP-adres genoemd. Dat adres is gekoppeld aan bepaalde informatie, zoals de geografische locatie of een internetprovider. Een VPN vervangt uw werkelijke IP-adres, zodat het lijkt alsof u vanaf de fysieke locatie van de VPN-server verbinding hebt met internet in plaats van vanaf uw echte locatie. Dit is slechts één van de redenen waarom zoveel mensen een VPN gebruiken.
Hoe kan ik met een VPN mijn IP-adres veranderen?
Om uw IP-adres te veranderen, opent u gewoon uw VPN-app en selecteert u de serverlocatie waarmee u verbinding wilt maken: dat is alles. Vanaf dat moment surft u met een nieuw IP-adres. Als u wilt controleren of uw IP-adres is veranderd, opent u een browser en zoekt u naar “Wat is mijn IP-adres”. Selecteer vervolgens een van de resultaten.
Wanneer moet ik een VPN gebruiken?
Een VPN is met name ideaal wanneer u openbare wifi gebruikt op een vliegveld, in een café of hotel, of waar dan ook “gratis wifi” wordt aangeboden. Dit zijn namelijk open netwerken en iedere handige cybercrimineel kan toegang krijgen tot deze netwerken om gevoelige gegevens te verzamelen. Uit een onderzoek is gebleken dat 39% van de internetgebruikers wereldwijd weet dat openbare wifi onveilig is. Maar ondanks dat ze zich bewust zijn van de risico’s, blijven sommige mensen nog steeds bankieren, winkelen en andere riskante dingen doen op openbare wifi.
Dan is er nog uw privacy om rekening mee te houden. U kunt een VPN gebruiken om te voorkomen dat adverteerders u volgen. De zoekopdrachten die u uitvoert en de websites die u bezoekt, kunnen dan niet meer naar u worden herleid, waardoor adverteerders geen informatie kunnen verzamelen over u en wat u online allemaal doet. Daar komt nog eens bij dat sommige internetproviders de surfgeschiedenis van hun gebruikers verzamelen en delen met adverteerders en anderen. Een VPN kan voorkomen dat deze informatie wordt verzameld.
Kan een VPN mijn zoekgeschiedenis beschermen?
Een VPN beschermt uw zoekgeschiedenis via de beveiligde verbinding die u deelt. Wanneer u een website zoekt of een URL op de navigatiebalk typt, verstuurt uw apparaat een zogenaamd DNS-verzoek, dat de website vertaalt naar het IP-adres van de webserver. Op die manier kan uw browser de website vinden en de inhoud ervan aan u weergeven. Een VPN versleutelt uw DNS-verzoeken, zodat uw zoekgewoonten en
-geschiedenis verborgen blijven voor anderen die deze informatie zouden kunnen gebruiken om een profiel van u op te bouwen. Dit soort informatie kan op allerlei manieren worden gebruikt, van het legitiem aanbieden van gerichte advertenties tot kwaadaardige social engineering.
Is een VPN hetzelfde als de incognitomodus of de privémodus in een browser?
Een VPN werkt heel anders en is veel uitgebreider dan de privémodus of de incognitomodus van uw browser. Deze modi verbergen uw zoekgeschiedenis alleen lokaal op uw apparaat, maar niet voor anderen op het internet, zoals internetproviders en adverteerders.
Maakt een VPN mij anoniem?
Nee, een VPN kan u niet anoniem maken. Niet helemaal, in ieder geval. Ze helpen bij het beveiligen van wat u doet, maar uw internetprovider weet nog steeds wanneer u internet gebruikt. Ze kunnen alleen niet zien wat u doet, welke sites u bezoekt of hoe lang u op een site bent geweest.
Hoe zit het met diensten zoals Privédoorgifte van Apple?
Privédoorgifte van Apple lijkt op een VPN in die zin dat het uw IP-adres verandert zodat websites die u bezoekt niet precies kunnen zien waar u bent. Het werkt op iOS en Macs als onderdeel van een abonnement op iCloud+. Er is echter één belangrijk verschil: het beschermt alleen uw privacy tijdens het surfen met de browser Safari.
Volgens Apple werkt het als volgt:
Wanneer Privédoorgifte is ingeschakeld, worden uw aanvragen via twee afzonderlijke, beveiligde internetdoorgiften verzonden. Uw IP-adres is zichtbaar voor uw netwerkprovider en voor de eerste doorgifte, die door Apple wordt bediend. Uw DNS-records worden versleuteld, zodat niemand het adres kan zien van de website die u probeert te bezoeken. Bij de tweede doorgifte, die wordt bediend door een externe aanbieder van materiaal, wordt een tijdelijk IP-adres gegenereerd, wordt de naam van de gevraagde website ontsleuteld en wordt u verbonden met de site. Dit alles wordt gedaan met behulp van de nieuwste internetstandaarden om een hoogwaardige internetervaring te bieden en tegelijkertijd uw privacy te beschermen.
Op het moment van schrijven is Privédoorgifte in iCloud niet in alle landen en regio’s beschikbaar. Als u ergens naartoe reist waar Privédoorgifte niet beschikbaar is, wordt dit automatisch uitgeschakeld en krijgt u een melding wanneer het niet beschikbaar is en nogmaals wanneer het weer actief is. U kunt er hier meer over te weten komen en hoe u het op uw Apple-apparaten kunt inschakelen
Heb ik een VPN nodig als ik Privédoorgifte van Apple heb?
Zoals hierboven vermeld, werkt Privédoorgifte alleen met Safari op iOS en macOS als onderdeel van een abonnement op iCloud+. Zelfs als u een Apple-apparaat gebruikt, is een VPN nog steeds een goed idee, omdat het de informatie beschermt die uw apparaat buiten Safari om verstuurt – zoals alle informatie die wordt doorgegeven door uw apps of andere browsers die u mogelijk gebruikt.
Hoe krijgt u uw eigen VPN
Een onbeperkt VPN met versleuteling op bankniveau maakt deel uit van uw McAfee+ abonnement en biedt de bovenstaande beveiligings- en privacyvoordelen met versleuteling op bankniveau. Bovendien wordt het automatisch ingeschakeld wanneer u verbinding maakt met een onbeveiligd wifinetwerk, zodat u niet meer hoeft te gissen wanneer u het absoluut moet gebruiken.
Alles bij elkaar maakt ons VPN het praktisch onmogelijk voor cybercriminelen of adverteerders om toegang te krijgen, zodat wat u online doet privé en veilig blijft en u met een gerust hart van uw tijd online kunt genieten.