8 manieren om te weten of online winkels veilig en legitiem zijn
De explosie van e-commercesites heeft de manier waarop de tegenwoordig winkelen veranderd en biedt toegang tot miljoenen online winkels met een bijna onbeperkte keuze.
Net zoals u basisvoorzorgen zou nemen in een fysieke winkel – bijvoorbeeld uw pincode verbergen tijdens het betalen en controleren of het bedrijf te vertrouwen is – moet u ook online veilige winkelgewoonten aanleren.
Hier zijn acht manieren waarop u nepwebsites en andere online zwendel kunt vermijden en ervoor kunt zorgen dat u met legitieme bedrijven en veilige online winkels te maken hebt.
Gebruik de gratis McAfee WebAdvisor om te controleren op veilige websites.
Een van de beste manieren om te zien of een online winkel te vertrouwen is en om oplichting met pinpassen en creditcards, overname van domeinnamen en subdomeinnamen en andere problemen te voorkomen, is met een gratis en effectieve download zoals McAfee WebAdvisor.
Dit slimme hulpprogramma helpt u om met vertrouwen te surfen en te winkelen, door u te beschermen tegen schadelijke sites met:
- Adware: pop-ups die geïnfecteerd kunnen zijn met malware
- Spyware: software die zonder toestemming van de gebruiker wordt gedownload en mogelijk gevoelige persoonlijke informatie doorgeeft aan adverteerders of cybercriminelen
- Virussen: stukjes code die zichzelf kunnen kopiëren en meestal een negatief effect hebben, zoals het vertragen van uw systeem of het vernietigen van gegevens
- Phishing-zwendel: wanneer hackers bedrieglijke e-mails sturen die zijn ontworpen om mensen te verleiden in een zwendel te trappen om financiële informatie, systeemgegevens of andere gevoelige gegevens te onthullen
McAfee Scam Protection™ is een gratis browserextensie die snel wordt gedownload en eenvoudig wordt geïnstalleerd. De extensie werkt automatisch op de achtergrond om u te beschermen tegen malware en phishing terwijl u surft, zoekt en online winkelt. McAfee WebAdvisor werkt met (32- en 64-bits) computers met Windows 10, 8.1, 8 en 7, en is compatibel met deze browsers:
- Internet Explorer 10.0 of hoger
- Microsoft Edge (Chromium-gebaseerd)
- Microsoft Edge (alleen Windows 10; Fall Creators Update vereist)
- Mozilla Firefox
- Google Chrome
Hier zijn andere manieren om ervoor te zorgen dat u weet wanneer u online met scammers te maken hebt.
Controleer het hangslotje in de adresbalk
Wanneer u de gegevens van een e-commercesite controleert, begint u bij de adresbalk. Vaak gebruiken hackers URL’s die erg lijken op de URL van de echte site, maar niet helemaal hetzelfde zijn. Kijk of de URL typefouten bevat of gebruik Google om te zien of een zoekopdracht u naar dezelfde pagina brengt. Zoek ook naar een hangslotpictogram in de adresbalk.
Klik op het hangslotje en controleer de informatie in het vervolgkeuzemenu, bijvoorbeeld of de site een geldig certificaat heeft, zoals een SSL-certificaat (waarmee wordt geverifieerd of het webadres bij het bedrijf hoort), hoeveel cookies er in gebruik zijn, andere site-instellingen en of uw gegevens veilig zijn wanneer ze naar deze site worden gestuurd.
De bescherming is vrij goed maar niet perfect, omdat sommige cybercriminelen erin zijn geslaagd om deze hangslotjes na te maken of legitieme sites die slotjes gebruiken, hebben overgenomen.
Controleer het vertrouwenszegel van de website
Vertrouwenszegels, zoals de TrustedSite-certificering, zijn zegels die door een certificeringsinstantie (CA) worden aangemaakt om de legitimiteit van een site te bevestigen. Een vertrouwenszegel geeft aan dat bezoekers op een veilige site zijn en dat het bedrijf dat het zegel afgeeft, cyberbeveiliging hoog in het vaandel heeft staan. Als u op het zegel klikt, moet u naar een webpagina gaan die de echtheid van het vertrouwenszegel verifieert.
Gebruik het transparantierapport van Google
De Google-technologie voor veilig surfen doorzoekt elke dag miljarden webadressen op onveilige websites. Met deze technologie worden er dagelijks duizenden ontdekt. Dat zijn vaak legitieme sites die gehackt zijn. Waarschuwingen voor onveilige sites worden weergegeven in een pop-up in uw browser en in de zoekmachine van Google. U kunt ook naar specifieke URL’s zoeken om te zien of een site gehackt is.
Controleer de aanwezigheid van het bedrijf op sociale media
Het is de moeite waard om te controleren of een bedrijf actief is op sociale media en daar echte volgers en legitieme posts heeft. Het Better Business Bureau (BBB) heeft ook suggesties voor het herkennen van nepaccounts op sociale media, waaronder die op LinkedIn, Facebook, Twitter en Instagram. U moet letten op:
- Accounts met slechte of geen inhoud en stock- of gerecyclede afbeeldingen
- Slechte betrokkenheid bij volgers
- Gebrek aan transparantie over wie de account beheert
- Neprecensies
- Koppelingen naar phishing-fraude en malware
Bekijk de contactgegevens van het bedrijf
Een andere manier om de legitimiteit van een online winkel te testen, is door de contactgegevens te controleren. Heeft deze een fysiek adres, telefoonnummer en een e-mailadres? Heeft het e-mailadres op de contactpagina de domeinnaam van het bedrijf, of is het algemeen (zoals een Gmail-adres)? Als u een e-mail verstuurt, wordt deze dan afgeleverd?
Het algemene uiterlijk van de website analyseren
Controleer of de e-commercesite eruitziet alsof hij professioneel is gemaakt of dat hij met slordige resultaten in elkaar is gezet. Zijn er typefouten, grammaticafouten, afbeeldingen van slechte kwaliteit en een slordig ontwerp? Heeft het bedrijf een slecht geformuleerd (of helemaal geen) retourbeleid?
Alle dingen die het professionele uiterlijk en de authenticiteit van een site ondermijnen, zouden rode vlaggen moeten zijn en u ervan moeten overtuigen dat u zich op een scamwebsite bevindt.
Controleer of er bedrijfsbeoordelingen zijn
Als het online bedrijf een legitieme website is (geen scamsite) en al een tijdje bestaat, dan moeten er authentieke beoordelingen van eerdere klanten zijn. Beoordelingssites zijn onder andere Google My Business, Amazon en Yelp. Als de recensies daarentegen allemaal slecht zijn, hebt u een ander soort probleem.
Bekijk hoe McAfee® WebAdvisor u veilig houdt tijdens het online winkelen.
Omdat virtueel winkelen hard op weg is om de nieuwe norm te worden, is het belangrijk om u te beschermen tegen cybercriminelen die het steeds vaker gemunt hebben op detailhandelaars en hun klanten. Een goede manier om met vertrouwen te winkelen is het gebruik van McAfee WebAdvisor, dat gratis te downloaden is.
De webbrowserextensie werkt onvermoeibaar op de achtergrond om u tijdens het browsen en kopen te beschermen. Zie het als een cadeau aan uzelf, zodat u het internet optimaal kunt gebruiken terwijl uw informatie beschermd blijft.
Probeer McAfee+ vandaag nog uit voor zorgeloze, alles-in-één online bescherming van uw privacy!