Verwijder malware van uw Android
Als u ooit een desktopcomputer hebt gebruikt, hebt u waarschijnlijk te maken gehad met virussen en malware die uw computer kunnen infecteren en talloze problemen kunnen veroorzaken. Sommige virussen zijn relatief eenvoudig te verwijderen en laten alleen maar uw computer langzamer werken. Andere soorten virussen en malware kunnen echter ernstige schade aan een computer aanbrengen en uw gegevens stelen.
De beste manier om van deze problemen gevrijwaard te blijven is door betrouwbare antivirussoftware te gebruiken en een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Maar als een virus eenmaal op uw apparaat zit, moet u het zo snel mogelijk verwijderen.
Net als desktopcomputers kunnen Android-apparaten geïnfecteerd worden door malware en andere soorten virussen. Deze handleiding neemt u mee door de vele stappen die nodig zijn om malware van Android-apparaten te verwijderen.
Wat is malware?
Malware is elke vorm van kwaadaardige software die een computer, netwerk of computerserver binnendringt. Malware wordt gebruikt als een algemene term voor wormen, virussen en andere schadelijke computerprogramma’s. Het doel van malware is om rechtstreeks schade toe te brengen aan computerapparaten en toegang te krijgen tot allerlei gevoelige informatie, van uw creditcardgegevens tot de wachtwoorden die u gebruikt voor uw bankrekening en sociale media-accounts. Hoewel alle virussen malware zijn, wordt niet elk stuk malware als een virus beschouwd. De drie belangrijkste soorten malware die uw Android-apparaat kunnen infecteren, zijn wormen, virussen en trojaanse paarden.
Wat is een worm?
Een worm is een stuk malware dat zich van het ene apparaat naar het andere verspreidt door zichzelf te reproduceren. Wormen zijn bijzonder gevaarlijk omdat ze autonoom kunnen opereren en geen hostbestand of kapingcode nodig hebben om zich te verspreiden.
Wat is een virus?
Een virus is een eenvoudige computercode die in het programma van een apparaat terechtkomt en het dwingt om een kwaadaardige actie uit te voeren die het apparaat kan beschadigen of informatie kan stelen. Veel moderne virussen zijn uitgerust met een “logische bom”, wat betekent dat het virus pas wordt uitgevoerd als aan specifieke parameters is voldaan. Sommige virussen zijn geavanceerd, dus het kan moeilijk zijn om ze zonder een expert op te sporen voordat het te laat is.
Wat is een trojaans paard?
Een trojaans paard is een soort schadelijke software die alleen door de gebruiker van het Android-toestel kan worden geactiveerd. Deze programma’s kunnen zichzelf niet reproduceren, maar kunnen normale functies nabootsen waarop de gebruiker steevast zal willen klikken. Zodra het trojaanse paard is geactiveerd, verspreidt het zich en begint dit het apparaat te beschadigen. Net als een gewone toepassing, vragen trojaanse paarden meestal om beheerderstoegang. Als u de knop “Akkoord” selecteert, krijgt het trojaanse paard uitgebreide toegang tot uw computer.
Wat malware met Android-telefoons kan doen
Er zijn veel dingen die malware kan doen nadat deze een Android-telefoon heeft geïnfecteerd. Het doel van malware is immers om inkomsten te genereren voor cybercriminelen. Malware op Android-apparaten kan schadelijke toepassingen downloaden, onveilige webpagina’s openen, dure sms-berichten versturen en informatie stelen. Deze informatie kan bestaan uit uw wachtwoorden, persoonlijke gegevens, locatie en lijst met contactpersonen.
Zodra een hacker toegang heeft tot uw Android-apparaat, kan hij uw informatie verkopen of gebruiken op het dark web. Meer geavanceerde en complexe malware neemt de vorm aan van ransomware, die uw telefoon kan vergrendelen en bepaalde gegevens en documenten kan versleutelen. U krijgt dan de mogelijkheid om een vergoeding te betalen om uw bestanden en gegevens te laten herstellen.
Hoe weet ik of er malware op mijn Android-telefoon zit?
Externe schade aan een telefoon is gemakkelijk te zien, maar malware kan interne schade aanrichten die moeilijker te detecteren is. In veel gevallen neemt malware veel bronnen over op uw Android-telefoon, wat kan leiden tot vertraging en vergelijkbare problemen die duiden op de aanwezigheid van malware. U moet dus weten of uw telefoon een virus of malware heeft. Hieronder staan enkele tekenen die erop wijzen dat malware uw telefoon heeft geïnfecteerd:
- Uw telefoon is zonder duidelijke reden aanzienlijk langzamer geworden
- Uw batterij loopt sneller leeg dan normaal
- Het laden van toepassingen duurt lang
- De telefoon gebruikt veel meer data dan zou moeten
- Pop-upadvertenties zijn er in overvloed
- U ziet toepassingen op uw telefoon waarvan u zich niet kunt herinneren dat u ze hebt gedownload.
- Uw telefoonrekeningen zijn hoger dan ze zouden moeten zijn
Hoe controleer ik mijn Android-apparaat op malware?
U kunt verschillende dingen doen om de aanwezigheid van malware op uw Android-apparaat te detecteren, waarvan de eerste het uitvoeren van een standaard antivirusscan is. Er zijn veel verschillende antivirusscans en programma’s die u op uw telefoon kunt zetten. Deze programma’s kunnen gratis of betaald zijn. Het duurste antivirusprogramma is niet altijd het beste. Kies een programma dat volledige functionaliteit biedt en niet alleen een snelle scan.
Snelle scans kunnen helpen om veelvoorkomende gebieden van uw apparaat op virussen te controleren. Volledige scans zijn echter noodzakelijk als u wilt dat het programma elk facet van uw Android-telefoon controleert. Een snelle scan kan ook de valse indruk wekken dat uw telefoon vrij is van virussen en schadelijke malware.
Hoe verwijder ik malware volledig van een Android-apparaat?
Zodra u malware op uw Android-telefoon hebt ontdekt, kunt u de malware verwijderen door vijf eenvoudige stappen te volgen.
Stap 1: Zet uw telefoon onmiddellijk uit voordat u onderzoek gaat doen
Als u malware hebt ontdekt, moet u het apparaat volledig uitschakelen terwijl u onderzoek doet. Als u het apparaat uitschakelt, wordt het probleem niet erger en kan de malware zich niet verspreiden naar andere netwerken in de buurt.
Als u de naam kent van de toepassing of het programma dat malware bevat, moet u deze tijd gebruiken om de naam van het programma te onderzoeken om meer te weten te komen over wat het met uw telefoon kan doen. Als u de naam niet kent, kunt u overwegen om de symptomen die u hebt opgemerkt op een andere computer op te zoeken. De enige manier om malware van een Android-telefoon te verwijderen, is door de app te identificeren die met malware is geïnfecteerd.
Stap 2: Zet de telefoon aan in de veilige modus of noodmodus
Zodra u weet welke toepassing moet worden verwijderd, moet u uw telefoon in de veilige modus of noodmodus inschakelen. Overschakelen naar de veilige modus is relatief eenvoudig voor de meeste Android-apparaten en kan gebeuren door uw apparaat aan te zetten, de aan/uit-knop enkele seconden ingedrukt te houden en op de uit-knop te tikken. Vanaf hier zou u “power” opties moeten krijgen zoals opnieuw opstarten en veilige modus. Zodra u de veilige modus hebt geactiveerd, start uw telefoon opnieuw op. De veilige modus is nodig om te voorkomen dat de malware zich verspreidt terwijl u het programma met malware erin verwijdert.
Stap 3: Ga naar Apparaatinstellingen om de schadelijke toepassing te vinden
Ga in de veilige modus naar het gedeelte “Instellingen” op uw Android-telefoon. U kunt deze modus openen door op het tandwielpictogram op het scherm te klikken. U kunt ook zoeken naar het gedeelte “Instellingen” op uw apparaat. Scrol in de instellingen naar beneden totdat u de optie “apps” ziet, waar u op moet klikken. U krijgt dan een lijst te zien van toepassingen die op uw telefoon aanwezig zijn. Zoek in deze lijst de app die geïnfecteerd is en verwijderd moet worden. Als de toepassing een kern-app is, kunt u deze mogelijk niet verwijderen. In plaats daarvan hebt u de optie om de app uit te schakelen. Het is echter onwaarschijnlijk dat een kern-app de bron is van een virus of malware.
Stap 4: Verwijder de geïnfecteerde toepassing
Het verwijderen van een toepassing is eenvoudig en begint met het selecteren van de app, waarna u opties krijgt als “geforceerd stoppen”, “geforceerd sluiten” of “verwijderen”. Selecteer de optie Verwijderen om de toepassing te verwijderen die problemen op uw telefoon veroorzaakt. Soms lukt het u niet om de toepassing die het virus bevat goed te verwijderen. Dit kan gebeuren als uw telefoon gekaapt is met ransomware. In deze situatie kan de ransomware in uw administratieve instellingen komen, waardoor de app niet verwijderd kan worden. U kunt dit probleem oplossen door naar het hoofdmenu met instellingen te gaan en het gedeelte “beveiliging” te selecteren. Hier zoekt u naar het gedeelte “beheerders van telefoontoestel”. In dit gebied moet u de mogelijkheid hebben om uw beheerdersinstellingen te wijzigen en de app te verwijderen.
Stap 5: Kies voor een fabrieksreset
Als u bereid bent om afscheid te nemen van de huidige media en inhoud op uw Android-telefoon, is een fabrieksreset een heel goede optie om de malware te verwijderen. Hiermee verwijdert u virussen en malware, maar krachtigere malware kan overleven. U kunt zoveel mogelijk malware detecteren met een diepe antivirusscan.
Stap 6: Download malwarebescherming
Wanneer u de malware met succes hebt verwijderd, is het goed om malwarebescherming te downloaden en meer te weten te komen over het verwijderen van malware van Android-apparaten. Gebruik een programma dat onnodige bestanden verwijdert, uw gegevens beschermt en op virussen scant. Controleer ook regelmatig of er updates zijn, zodat de geboden bescherming van het antivirusprogramma up-to-date blijft.
Tips om malware van uw Android-telefoon te houden
Het loont om te weten hoe u malware van Android verwijdert, maar het is nog steeds beter om deze van uw telefoon te houden. Met de volgende eenvoudige stappen kunt u virussen en andere malware van uw telefoon weren:
- Investeer in gerenommeerde en robuuste beveiligingssoftware.
- Klik niet op links in tekstberichten of e-mails die u niet kent.
- Houd uw software en besturingssysteem up-to-date.
- Gebruik complexe wachtwoorden.
- Gebruik geen onbeveiligde wifiverbinding. Een VPN kan nodig zijn wanneer u gebruikmaakt van openbare netwerkverbindingen.
- Installeer alleen toepassingen uit de Google Play Store en andere bronnen die u kunt vertrouwen.
Ten slotte
Malware kan uw telefoon beschadigen en mogelijk uw gegevens stelen als u de malware niet snel verwijdert wanneer deze is gedetecteerd. U kunt deze problemen helemaal voorkomen door gebruik te maken van robuuste antivirussoftware zoals McAfee® Mobile Security, de hulp van experts in te roepen en op de hoogte te blijven van moderne cyberbedreigingen en de risico’s die deze met zich meebrengen.