Basisscenario online – U logt in op uw computer en merkt dat er iets niet klopt, maar u kunt uw vinger er niet helemaal opleggen. Er lijkt gewoon iets…niet te kloppen. Als u zich in deze situatie bevindt, of zelfs denkt dat u zich in deze situatie bevindt, is er een reële mogelijkheid dat u een trojaans virus op uw computer hebt.

Trojaanse virussen kunnen niet alleen uw meest persoonlijke gegevens stelen, ze stellen u ook bloot aan het gevaar van identiteitsdiefstal en andere ernstige cybermisdaden. In deze post onderzoeken we wat trojaanse virussen zijn en waar ze vandaan komen. We bespreken ook hoe u uzelf kunt beschermen en van virussen kunt afkomen, zodat u veilig blijft en met een gerust hart online kunt gaan.

Wat trojaanse virussen doen

Trojaanse virussen zijn een soort malware die uw computer binnendringen vermomd als echte, uitvoerbare programma’s. Zodra een trojaans virus zich uw systeem heeft genesteld, kan het destructieve acties uitvoeren voordat u zelfs maar weet dat het er is. Eenmaal binnen blijven sommige trojaanse virussen werkeloos op uw computer zitten, wachtend op verdere instructies van de hacker, maar andere beginnen meteen met hun kwaadaardige activiteiten.

Sommige trojaanse virussen downloaden extra malware op uw computer en omzeilen dan uw beveiligingsinstellingen, terwijl andere actief proberen uw antivirussoftware uit te schakelen. Sommige trojaanse virussen kapen uw computer en maken deze deel van een crimineel DDoS-netwerk (Distributed Denial of Service).

Een trojaans virus verwijderen

Voordat u alle plaatsen ontdekt waar een trojaans virus uw computer kan binnendringen, vertellen we eerst hoe u er vanaf komt. U kunt sommige trojaanse virussen verwijderen door opstartitems op uw computer die niet van betrouwbare bronnen afkomstig zijn, uit te schakelen. Voor de beste resultaten start u uw apparaat eerst opnieuw op in de veilige modus, zodat het virus u niet kan tegenhouden om het te verwijderen.

Zorg dat u goed weet welke specifieke programma’s u verwijdert, want u kunt uw systeem vertragen, uitschakelen of lamleggen als u basisprogramma’s verwijdert die uw computer nodig heeft om te functioneren. Het installeren en gebruiken van een betrouwbare antivirusoplossing is ook een van de beste manieren om van een trojaans virus af te komen. Een effectief antivirusprogramma zoekt naar geldig vertrouwen en app-gedrag, en naar signaturen van trojaanse virussen in bestanden om de virussen te detecteren, te isoleren en vervolgens onmiddellijk te verwijderen. Naast het opsporen van bekende trojaanse virussen, kan het McAfee Antivirus-programma nieuwe trojaanse virussen identificeren door verdachte activiteiten in al uw toepassingen te detecteren.

Verwijder trojaanse virussen door de volgende stappen uit te voeren:

Trojaanse virussen verwijderen is een geweldige manier om uw computer en privacy te beschermen, maar u moet ook stappen ondernemen om ze in de toekomst te vermijden:

  • Stel cloudaccounts in met e-mailadressen die ondersteuning bieden voor accountherstel. Accounts van ISP’s of betaalde diensten.
  • In het geval van Apple kunt u hulp vragen om een account te herstellen (Gmail- en/of Yahoo-accounts kunnen niet worden hersteld omdat zij het eigendom niet kunnen bevestigen).
  • Gebruik VPN’s op openbare wifi
  • Bel de afzender voordat u e-mailbijlagen opent
  • Gebruik een antivirusoplossing met realtime bescherming

Waar trojaanse virussen vandaan komen

In dit gedeelte gaan we nader in op de plaatsen waar u het meest kwetsbaar bent voor een aanval van trojaanse virussen. Hoewel alle trojaanse virussen op normale programma’s lijken, hebben ze een manier nodig om uw aandacht te trekken voordat u ze onbewust op uw systeem installeert. Trojaanse virussen verschillen van andere soorten malware omdat ze u verleiden om ze zelf te installeren. U denkt dat het trojaanse virus een spel- of muziekbestand is en het bestand dat u downloadt zal waarschijnlijk gewoon werken, zodat u niet doorhebt dat het een trojaans virus is. Maar het installeert ook op de achtergrond het schadelijke virus op uw computer. Wees voorzichtig wanneer u bestanden uit de volgende bronnen haalt. Veel gebruikers installeren trojaanse virussen vanaf websites die bestanden delen en valse e-mailbijlagen. U kunt ook aangevallen worden door gespoofte chatberichten, geïnfecteerde websites, gehackte netwerken en nog veel meer.

Sites voor het delen van bestanden

Bijna iedereen die op zijn minst een beetje technisch onderlegd is, maakt wel eens gebruik van websites voor het delen van bestanden. Websites voor het delen van bestanden zijn bijvoorbeeld torrentwebsites en andere sites waarop gebruikers hun bestanden kunnen delen; dit concept is om verschillende redenen aantrekkelijk. Ten eerste stelt het gebruikers in staat om eersteklas software te krijgen zonder de winkelprijs te betalen. Het probleem is echter dat sites voor het delen van bestanden ook erg aantrekkelijk zijn voor hackers die een gemakkelijke manier zoeken om uw systeem binnen te dringen.

Een hacker uploadt bijvoorbeeld een gekraakte kopie van populaire software naar een torrentwebsite om gratis te downloaden en wacht vervolgens op potentiële slachtoffers die het direct downloaden… maar de gekraakte software heeft een verborgen trojaans virus waarmee de hacker uw computer kan overnemen.

Trojaanse virussen kunnen ook voorkomen in de populaire vorm van muziekbestanden, spelletjes en talloze andere toepassingen.

E-mailbijlagen

Valse e-mailbijlagen zijn een andere veel voorkomende manier waarop gebruikers besmet raken met trojaanse virussen. Een hacker stuurt u bijvoorbeeld een e-mail met een bijlage, in de hoop dat u er meteen op klikt, zodat u bij het openen direct geïnfecteerd raakt. Veel hackers sturen algemene e-mails naar zoveel mogelijk personen. Anderen gaan achter specifieke personen of bedrijven aan waarop ze zich willen richten.

Bij gerichte aanvallen stuurt een hacker een valse e-mail die eruitziet alsof hij afkomstig is van iemand die u kent. De e-mail kan een Word-document bevatten of iets dat u als “veilig” beschouwt, maar het virus infecteert uw computer zodra u de bijlage opent. De eenvoudigste manier om uzelf tegen deze gerichte aanval te beschermen is door – voordat u de bijlage opent – de afzender te bellen om er zeker van te zijn dat die degene is die deze specifieke bijlage heeft verzonden.

Gespoofte berichten

Er zijn ontelbaar veel populaire programma’s en handige toepassingen waarmee u op uw computer met anderen kunt chatten. Maar ongeacht of u dergelijke software voor zakelijke of persoonlijke verbindingen gebruikt, u loopt het risico op besmetting met trojaanse virussen, tenzij u weet hoe u uzelf moet beschermen.

Hackers “spoofen” (vervalsen) een bericht zodat het lijkt alsof het van een vertrouwd iemand komt. Naast spoofen creëren hackers ook vergelijkbare gebruikersnamen, in de hoop dat u de kleine verschillen niet opmerkt of er niet op let. Net als bij valse e-mails stuurt de hacker u een met een trojaans virus geïnfecteerd bestand of toepassing.

Geïnfecteerde websites

Veel hackers richten zich op websites in plaats van op individuele gebruikers. Ze vinden zwakke plekken in onbeveiligde websites, waardoor ze bestanden kunnen uploaden of – in sommige gevallen – zelfs de hele website kunnen overnemen. Wanneer een site op deze manier wordt gekaapt, kan de hacker de website gebruiken om u om te leiden naar andere sites.

De hacker kan de hele website overnemen en uw downloads omleiden naar een kwaadaardige server die een trojaans virus bevat. Eén manier om de kans dat u in die val loopt te verkleinen, is alleen vertrouwde, bekende websites gebruiken, maar een goed antivirusprogramma kan ook helpen om geïnfecteerde en gehackte sites op te sporen.

Gehackte wifinetwerken

Gehackte wifinetwerken zijn ook een veelvoorkomende bron van trojaanse virussen en andere malware. Een hacker kan een vals “hotspot”-netwerk maken dat er precies zo uitziet als het netwerk waarmee u verbinding probeert te maken. Wanneer u echter per ongeluk verbinding maakt met dit valse netwerk, kan de hacker u omleiden naar valse websites die er zo echt uitzien dat zelfs experts moeite hebben om het verschil te zien. Deze valse websites bevatten browser-exploits die elk bestand dat u probeert te downloaden omleiden.

Afsluitende punten

Trojaanse virussen kunnen uw computer infecteren en enorme problemen veroorzaken voordat u zelfs maar weet heeft van wat er gebeurt. Zodra een trojaans virus op uw systeem terechtkomt, kan het uw toetsenbord in de gaten houden, extra malware installeren en allerlei andere problemen veroorzaken die u gewoon niet wilt hebben. Gelukkig zijn de meeste trojaanse virussen generiek en gemakkelijk aan te pakken als u dit beproefde proces volgt.

Niet-gecontroleerde opstartitems en verdachte programma’s kunnen fungeren als toegangspoorten voor trojaanse virussen om schadelijke code op uw computer en andere apparaten te installeren. Als u merkt dat er nieuwe programma’s op uw systeem worden uitgevoerd die u niet hebt geïnstalleerd, kan er sprake zijn van een trojaans virus. Probeer het programma te verwijderen en uw computer opnieuw op te starten om te zien of de prestaties van uw computer verbeterd zijn.

Beschermd blijven

Het landschap van cyberbedreigingen verandert en evolueert voortdurend. Hackers zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om in te breken in computers en servers, dus u moet op de hoogte blijven van de nieuwste bedreigingen. Het gebruik van een bewezen antivirusoplossing is altijd een slimme zet. Hiermee beschermt u niet alleen uw apparaten, maar krijgt u ook gemoedsrust als u online bent.