Is het veilig om in te loggen met Facebook of Google?
Op veel moderne websites kunnen gebruikers via Google en Facebook inloggen om een account aan te maken. Het doel van deze optie is om een handige inlogoplossing te bieden aan gebruikers die zich liever niet willen aanmelden met een e-mailadres. Het is een snelle en eenvoudige oplossing die iedereen aanspreekt die regelmatig Facebook of Google gebruikt.
Maar u vraagt zich wellicht af of het wel veilig is om in te loggen met Facebook of Google. Hoewel er enkele duidelijke risico’s zijn waarvan u zich bewust moet zijn, heeft deze optie ook voordelen. Deze gids biedt een gedetailleerde beeld van wat er gebeurt als u zich aanmeldt met uw Google- of Facebook-inloggegevens.
Wat gebeurt er als u zich aanmeldt met Google of Facebook?
Bij de meeste websites moet u een account aanmaken als u iets wilt kopen of toegang wilt krijgen tot diensten. Een account aanmaken houdt meestal in dat u zich registreert met een e-mailadres en een nieuw wachtwoord genereert. U moet misschien ook een gebruikersnaam voor het account kiezen, maar dat is dan nog weer een gebruikersnaam die u moet onthouden.
→ Graaf dieper: Maak sterke wachtwoorden met een wachtwoordgenerator
Nadat u zich hebt aangemeld, stuurt de website waarschijnlijk een bevestigingsmail naar uw e-mailadres, met een link of een code die u moet invoeren om te bevestigen dat u het account in kwestie hebt aangemaakt. Dit proces duurt lang en het kan frustrerend zijn om dit telkens wanneer u zich bij een website wilt aanmelden, moet uitvoeren; daarom kiezen veel mensen voor inloggen via Google of Facebook.
Het proces
Dat het aanmaken van een nieuw account zoveel tijd in beslag neemt, is de reden waarom sommige websites inloggen via Google en/of Facebook aanbieden. Op die manier kunnen ze het nieuwe account dat u gebruikt direct personaliseren. Dit betekent dat wanneer u inlogt op een website van een derde partij met behulp van uw belangrijkste sociale media-accounts, deze website automatisch al uw basisgegevens krijgt en deze toepast op het nieuwe account dat u hebt aangemaakt. Dit bespaart u tijd en moeite.
Het beste aspect van inloggen met Google of Facebook is dat de website nooit uw wachtwoord te weten komt, waardoor uw verbinding en uw gegevens veilig blijven. In plaats daarvan bevestigt Google of Facebook dat uw gegevens kloppen voordat ze u naar de website leiden.
Is het veilig?
Hoewel aanmelden bij een website met Google of Facebook erg handig is en nauwelijks tijd kost, is het goed om te weten dat er ook enkele risico’s aan kleven. Ook al krijgt de website geen toegang tot een wachtwoord, deze krijgt wel toegang tot uw e-mailadres of uw openbare profiel, waarvan het laatste misschien niet opweegt tegen het aanmaken van een account met een gebruikersnaam en een wachtwoord. Vanwege deze bijkomende aspecten moet u de voor- en nadelen van het inloggen met Google of Facebook goed tegen elkaar afwegen.
Aanmelden met Facebook
Het is niet slecht om bij andere websites in te loggen via Facebook, zolang deze websites een goede reputatie hebben, een beveiligingsprotocol toepassen en https:// in de URL hebben. Facebook biedt enige controle over de hoeveelheid gegevens die u deelt. Maar als u niet wilt dat de website toegang krijgt tot een flinke hoeveelheid persoonlijke gegevens, kunt u overwegen om de privacyinstellingen van uw Facebook-account aan te passen.
Naast uw profielfoto kunt u ook uw volledige privacyinstellingen wijzigen om ervoor te zorgen dat alleen uw vrienden uw berichten en andere gevoelige informatie kunnen bekijken. Aan de andere kant hebben sommige diensten en websites deze informatie nodig om te kunnen functioneren, wat betekent dat het beperken van de toegang tot uw profiel uw gebruikerservaring op de website in kwestie negatief kan beïnvloeden.
→ Graaf dieper: Facebook-gebruikers: Hier zijn proactieve tips om uw gegevens veilig te houden
Aanmelden met Google
Het is ook niet slecht om met Google in te loggen bij andere websites, zolang deze websites een goede reputatie hebben, een beveiligingsprotocol toepassen en https:// in de URL hebben. De beveiligingstechnologie van Google helpt bij het detecteren van verdachte accountmanipulatie om uw account beter te beschermen; deze bescherming strekt zich uit tot websites van derden. De veiligheid komt in dit geval niet in gevaar, maar u kunt uw privacyinstellingen aanpassen om te bepalen welke gegevens u wilt delen.
Voordelen van inloggen met uw Google- of Facebook-account
In de meeste situaties is het veilig om met Google of Facebook in te loggen op een nieuwe website om een account aan te maken. Deze route kan u verschillende voordelen opleveren.
Google en Facebook bieden veel beveiliging
Een belangrijk voordeel van het inloggen met uw Google- of Facebook-account is dat deze twee platforms een ruime mate van beveiliging bieden in vergelijking met de website waarop u een account wilt aanmaken. Stel dat u besluit om een account aan te maken op een website waarin u geïnteresseerd bent door een gebruikersnaam en wachtwoord te kiezen die beide aan uw e-mailadres gekoppeld zijn.
Waarschijnlijk heeft de website waar u het account aanmaakt niet de hoeveelheid of kwaliteit beveiligingsfuncties die Google en Facebook bieden. Als de website gehackt wordt, kunnen uw e-mailadres, wachtwoord en andere gevoelige gegevens gestolen worden. Facebook en Google hebben de beveiligingsfuncties en -technologie die nodig zijn om de meeste hackpogingen tegen te houden, wat betekent dat het verstandiger is om uw gegevens aan deze platforms toe te vertrouwen.
→ Graaf dieper: Hoe voorkomt u dat uw e-mailadressen worden gehackt?
U hoeft niet talloze wachtwoorden te onthouden
Een ander belangrijk voordeel van inloggen met Google of Facebook is dat u niet allerlei wachtwoorden hoeft te onthouden. Tenzij u besluit om wachtwoordbeheer te gebruiken, moet u talloze wachtwoorden aanmaken, die u moet onthouden of op een veilige plaats moet vastleggen.
Veel internetgebruikers maken de fout om wachtwoorden meerdere keren te gebruiken voor verschillende sites of kiezen ervoor om zwakke of te korte wachtwoorden te gebruiken. Stel dat een van de websites waarvan u gebruik maakt gehackt wordt, omdat uw account gekoppeld is aan een zwak wachtwoord. In dat geval kan de hacker mogelijk patronen herkennen in de wachtwoorden die u aanmaakt, waardoor het waarschijnlijker wordt dat deze toegang krijgt tot andere accounts die u op internet gebruikt. Door u aan te melden via Google of Facebook, vermindert u het aantal wachtwoorden dat u moet gebruiken, wat de kans dat hackers toegang krijgen tot uw accounts vanzelfsprekend kleiner maakt.
Toegang kan worden ingetrokken
Wanneer u bij een website inlogt met uw Google- of Facebook-inloggegevens, sturen beide platforms een token naar de website dat bevestigt dat u een account bij hen hebt. Dit token kan ook weer worden ingetrokken, waarna de website in kwestie geen toegang meer heeft tot uw Google- of Facebook-account. Houd er rekening mee dat veel websites geen functionaliteit bieden waarmee gebruikers hun accounts kunnen verwijderen, waardoor de inlogopties van Google en Facebook de voorkeur verdienen.
Tweeledige verificatie biedt meer veiligheid
Een van de gunstige aspecten van het inloggen met uw Google- of Facebook-account is dat deze platforms tweeledige verificatie (TFA) bieden, wat de beveiliging van de site in kwestie natuurlijk ten goede komt. Zelfs als uw account een sterk wachtwoord heeft, is het altijd mogelijk dat het wachtwoord gehackt wordt. U kunt echter de kans daarop aanzienlijk verkleinen door TFA aan uw account toe te voegen.
Tweeledige verificatie is ontworpen om een extra laag identiteitsverificatie toe te voegen. Hoewel deze specifieke techniek op verschillende manieren kan worden toegepast, wordt er meestal een getal van 4 tot 6 cijfers naar uw smartphone gestuurd. Als een hacker uw wachtwoord raadt, kunt u met TFA de inlogpoging verifiëren voordat een hacker toegang kan krijgen tot uw account.
U raakt niet veel kwijt als de website wordt gehackt
Als de website waarop u inlogt met Google of Facebook ooit gehackt wordt, zult u daarbij niet veel persoonlijke informatie of gegevens verliezen. Zoals eerder gezegd, is het belangrijkste waartoe de website toegang heeft uw openbare profiel op Google of Facebook, dat niet veel persoonlijke informatie zou moeten bevatten. De website zelf heeft alleen een token van Google of Facebook. Aangezien u geen account hebt aangemaakt op de website, zijn er geen accountgegevens beschikbaar waar hackers toegang toe kunnen krijgen.
Overweeg het gebruik van wachtwoordbeheer
Als u niet met uw Google- of Facebook-account op een website wilt inloggen, moet u voor uw account sterke wachtwoorden maken waarbij de kans dat ze gehackt worden klein is. Wachtwoordbeheer is een speciaal soort softwaretoepassing die ontworpen is om u sterkere wachtwoorden te laten maken en de wachtwoorden die u aanmaakt, voor u onthoudt. Deze toepassing slaat alle wachtwoord die u maakt direct op en beheert ze. Dit betekent dat u in de toekomst nooit meer de optie “Wachtwoord vergeten” hoeft te gebruiken.
De meeste wachtwoordbeheerprogramma’s slaan uw wachtwoorden op in een versleutelde database die beschermd wordt met een hoofdwachtwoord. Wanneer u op een websiteaccount wilt inloggen, haalt wachtwoordbeheer automatisch het wachtwoord op en vult het in, wat u veel tijd bespaart. Ze kunnen ook automatisch zeer veilige wachtwoorden genereren, wat erg handig is bij het aanmaken van een nieuw account.
Hoewel wachtwoordbeheer sterk wordt aanbevolen voor het beheren van wachtwoorden die u aanmaakt, wilt u misschien toch zoveel mogelijk inloggen op uw Google- of Facebook-account om het aantal wachtwoorden dat u online moet gebruiken te verminderen.
→ Graaf dieper: Wat is wachtwoordbeheer?
Tips om de wachtwoordbeveiliging te verbeteren
Zelfs als u accounts hebt op 30 tot 40 websites en toepassingen, is het belangrijk dat elk wachtwoord dat u voor een account aanmaakt uniek is, zodat de kans kleiner wordt dat een hack van een van uw accounts zich naar andere accounts uitbreidt. Enkele aanbevolen procedures voor het maken van sterke wachtwoorden zijn:
- Maak wachtwoorden van minstens 7 tot 8 tekens lang.
- Neem speciale symbolen en cijfers op als dit is toegestaan op een website.
- Gebruik nooit persoonsgegevens.
- Maak geen wachtwoorden die opeenvolgende patronen bevatten.
- Gebruik zowel kleine letters als hoofdletters.
- Vermijd het gebruik van echte woorden in uw wachtwoorden.
- Houd uw persoonlijke en zakelijke wachtwoorden gescheiden.
- Wijzig wachtwoorden elke maand.
- Schrijf uw wachtwoorden niet op en bewaar ze niet in een document.
Afsluitende punten
Het gebruik van grote en gerenommeerde sociale media-accounts zoals Facebook en Google is veilig, zolang u een verantwoordelijke gebruiker bent die weet hoe om te gaan met privacy en beveiliging deze te verbeteren. Facebook en Google hebben al ingebouwde beveiligingsfuncties om uw account en persoonsgegevens te beschermen.
Het inloggen met Google en Facebook op een website van derden is een andere zaak, maar het is ook een fantastische optie voor mensen die tijd willen besparen. Het is veilig zolang uw Google- of Facebook-account is voorzien van tweeledige verificatie en een sterk wachtwoord. Hoewel verschillende extra opties u kunnen helpen om de beveiliging van een account te verbeteren, is de beste manier om hackers op afstand te houden het beperken van het aantal accounts dat u aanmaakt en de wachtwoorden die u gebruikt. Met de bovenstaande tips zou het maken van sterke en unieke wachtwoorden voor elke website die u gebruikt eenvoudig en gemakkelijk moeten zijn.
Als u op zoek bent naar meer manieren om uw persoonsgegevens online te beschermen, dan heeft McAfee de benodigde tools, software en hulpmiddelen om u te helpen. Wij kunnen u helpen beveiligingslagen toe te voegen aan uw Facebook-, Google- en andere sociale media-accounts via onze WebAdvisor, bescherming tegen identiteitsdiefstal of Mobile Security.