Wat is een computervirus en hoe kunt u ermee omgaan?
Gevaren van computervirussen: bescherm uw apparaten
Een computervirus is een schadelijk programma dat kwetsbare apparaten binnendringt om de werking ervan te veranderen. Er zijn vele soorten virussen, en er worden voortdurend nieuwe gemaakt. Dit betekent dat u een robuust beveiligingsplan moet hebben om de steeds veranderende bedreigingen het hoofd te kunnen bieden.
Replicatie is de specifieke eigenschap die virussen zo gevaarlijk maakt voor computers. Eenmaal in het hostprogramma begint het virus kopieën van zichzelf te maken. Het verspreidt zich vaak snel en kan grote schade aanrichten aan andere softwareprogramma’s op een apparaat. Het kan zich zelfs over netwerken verspreiden en alle systemen bereiken die op het netwerk zijn aangesloten, andere eindpuntapparaten beschadigen en de totale controle over het hele systeem overnemen. Een virus is soms lastig te verwijderen als het eenmaal toegang tot het systeem heeft gekregen.
Wat is een computervirus?
Een computervirus is een illegaal, schadelijk of kwaadaardig programma dat de manier waarop uw computer werkt en zich gedraagt kan veranderen. Sommige van deze programma’s proberen zoveel mogelijk schade toe te brengen aan de eindapparatuur die ze infecteren, bijvoorbeeld door softwareprogramma’s te wijzigen of gegevens te beschadigen. Andere virussen proberen toegang te krijgen tot gevoelige informatie. Deze informatie kan bestaan uit persoonlijke identificatiegegevens, creditcardnummers, bankgegevens, adressen en of andere financiële gegevens. Weer andere virussen proberen informatie te stelen en brengen ook schade toe aan uw systeem.
Wat is de oorzaak van computervirusinfecties?
De beste manier om computervirussen op te sporen, te blokkeren en te vermijden is te weten waar ze vandaan komen of waardoor ze worden veroorzaakt. Na het beantwoorden van de vraag “wat is een computervirus?” is de volgende stap het identificeren van de soorten. Hieronder staan enkele veelvoorkomende oorzaken van computervirussen:
- Het openen van verdachte e-mailbijlagen
- Het aansluiten van onbeveiligde verwijderbare of externe opslagapparaten (zoals USB-sticks, externe harde schijven of geheugenkaarten)
- Het bezoeken van schadelijke websites
- Het klikken op schadelijke advertenties
- Het downloaden van kwaadaardige en ongelicentieerde toepassingen
Hoe verspreidt een computervirus een infectie?
Computervirussen hebben veel kenmerken en gedragingen die wijzen op een infectie, dus als er plotselinge veranderingen optreden in de prestaties van uw computer, scan deze dan onmiddellijk. Een virus begint als een kwaadaardig programma dat een hostcomputer of -apparaat nodig heeft om te starten. Het kan de eigen code op het apparaat plaatsen. Van daaruit kunnen er vele variaties ontstaan. Deze virussen kunnen op het systeem terechtkomen wanneer u bijvoorbeeld een link of een e-mailbijlage opent die kwaadaardige code bevat.
Veel virussen infecteren uw systeem rechtstreeks met kwaadaardige codes via verschillende wegen. Afhankelijke virussen moeten worden gedownload en geïnstalleerd via een hostprogramma. Als het virus een hostprogramma nodig heeft, wordt het pas actief als dat programma wordt gestart. Maar als het virus onafhankelijk is, heeft het geen hostprogramma nodig. Dit soort virussen kan systemen aanvallen zonder de bronnen van een host te gebruiken. De schade die deze virussen veroorzaken kan aanzienlijk zijn; sommige schattingen lopen in de miljarden dollar per jaar – $ 4,5 miljard bij huishoudens en 55 miljard op werkplekken en bedrijven. De wereldwijde kosten van malware-infecties en -schade bedroeg in 2021 naar schatting 6 biljoen dollar. Deze enorme potentiële kosten, evenals de mentale en emotionele gevolgen op persoonlijk vlak, zijn goede redenen om weg te blijven van sites, links, bijlagen, video’s, afbeeldingen of bestanden die geïnfecteerd kunnen zijn met een computervirus.
Kan een computervirus het systeem binnendringen via vertrouwde bronnen?
Veel virussen komen op een systeem terecht wanneer de computergebruiker op een onveilige link klikt. Maar andere virussen kunnen het systeem binnenkomen via een legitieme download. Ze kunnen zelfs ongemerkt het systeem binnensluipen wanneer de gebruiker software installeert die veilig zou moeten zijn.
Als het virus zich tijdens het installeren aan een stuk software kan hechten, kan het in de diepste lagen van de computer terechtkomen en daar onopgemerkt blijven. Tegen de tijd dat de schade duidelijk wordt, kan het te laat zijn om er nog iets aan te doen.
Sommige programma’s richten zich op het e-mailaccount van de gebruiker, zelfs als de schadelijke link of bijlage afkomstig lijkt te zijn van een vertrouwde bron. Sommige programma’s kunnen het systeem binnensluipen en zelfs door ervaren computergebruikers met gelicentieerde softwareprogramma’s niet ontdekt worden. Daarom is infectie voorkomen de beste aanpak. Controleer uw online gedrag en vermijd mogelijk geïnfecteerde sites of links. Met antivirussoftware kan een eigenaar van een computer het systeem scannen en schadelijke programma’s opsporen.
Wat zijn de meest voorkomende soorten computervirussen
Computervirussen kunnen uw systeem en alle informatie op uw harde schijf aantasten. Daarom is het nuttig om meer te weten te komen over de meest voorkomende soorten computervirussen; deze informatie kan u helpen om te bepalen welke actie u het beste kunt ondernemen.
Weet hoe u uw privacy en veiligheid kunt waarborgen, zelfs in het ergste geval, door het gedrag van deze virussen te leren kennen en te bepalen dat er waarschijnlijk sprake is van een infectie. Op die manier herkent u direct de eerste tekenen van een infectie aan de prestaties van uw apparaat. De meest voorkomende computervirussen zijn de volgende:
Trojaans paard
Dit beruchte programma wordt ook wel een trojan genoemd. Deze virussen lijken een goedaardige of nuttige functie te hebben. Ze kunnen echter wel schade aanrichten als ze eenmaal toegang krijgen tot het systeem, zoals het beruchte houten paard uit de Trojaanse oorlog.
Webscripting-virus
Dit is een zeer schadelijk soort virus dat verborgen zit in de codering van links, video’s, advertenties of code op een kwaadaardige website. Als de gebruiker een geïnfecteerde kwaadaardige website bezoekt, dringt het virus het systeem binnen en veroorzaakt het schade door de webbrowserbeveiliging te doorbreken.
Bestandsinfector.exe
Dit soort bestanden kan de computer infecteren wanneer het bestand wordt gestart. Dit virus kan echter alleen worden uitgevoerd nadat het bestand is gestart. De meeste bestandsinfectorvirussen vermenigvuldigen en verspreiden zich alleen en nemen opslagruimte in beslag, maar andere beschadigen hostprogramma’s en gelicentieerde toepassingen.
Computerwormen
Computerwormen kunnen het gevolg zijn van zwakke plekken in software, schadelijke e-mailbijlagen of expresberichten van sociale netwerksites. Deze schadelijke programma’s kunnen hele computernetwerken repliceren en infecteren zonder toestemming van de gebruiker of enige menselijke tussenkomst. Na replicatie kunnen ze informatie stelen, gevoelige bestanden beschadigen of de instellingen van het computersysteem wijzigen.
Malware
Malware is een algemene computerterm voor een soort programma dat kwaadaardig is. Als overkoepelende term worden computervirussen dan ook als malware beschouwd. Veelvoorkomende soorten malware zijn spyware, adware, trojaanse paarden en computerwormen. Ze kunnen informatie stelen, hardware- en softwaretechnologie beschadigen of gebruikers in de gaten houden.
Spyware, een van de gevaarlijkste soorten malware, kan de online- of offlineactiviteiten van gebruikers observeren. Het kan privéactiviteiten volgen, zoals surfen op het web en online winkelen. Hackers die spyware uitvoeren, kunnen uw wachtwoorden en bankgegevens bekijken.
Een virus detecteren
Vroegtijdige detectie is – na actieve preventie – een van de belangrijkste verdedigingmechanismen tegen een computervirus. Een veelvoorkomend teken van een geïnfecteerde computer is een traag besturingssysteem. Andere tekenen kunnen zijn dat programma’s worden gestart zonder dat u daarom wordt gevraagd. E-mailspam kan ook een teken zijn van een virus, dat ongewenste en misleidende e-mails in uw inbox genereert.
Door een antivirusprogramma te installeren en te gebruiken, kunt u uw computer scannen, het virus lokaliseren, verwijderen of in quarantaine plaatsen. U kunt een handmatige, periodieke of uitgebreide scan uitvoeren, afhankelijk van de prestaties en het gedrag van uw computer.
Tips voor het voorkómen van computervirussen
Preventie is het beste middel tegen elk soort virus. Als u universele voorzorgsmaatregelen neemt, hoeft u het ingewikkelde proces van het opsporen, isoleren en elimineren van het virus niet te doorlopen.
Universele voorzorgsmaatregelen betekenen gewoon dat u uw beveiligingslagen offline en online verbetert, zodat u zonder zorgen op internet kunt surfen. Het betekent ook dat u op alle fronten het beste surfgedrag vertoont dat nodig is om uw computer veilig te houden, zoals het beschermen van uw wachtwoorden en financiële gegevens en het vermijden van verdacht uitziende websites.
In termen van specifiek online gedrag zou dit betekenen dat u uw handelingen en gedrag aanpast bij bezoeken van websites, het openen van berichten en het downloaden van applicaties. Sommige zien er misschien legitiem uit, maar bevatten kwaadaardige codes.
Door de meest elementaire voorzorgsmaatregelen in acht te nemen, kunt u veel infecties voorkomen. Ga aan de slag met de onderstaande lijst met tips om uw computer en persoonsgegevens te beschermen tegen computervirussen:
Werk uw systeem regelmatig bij
Installeer updates voor uw besturingssysteem, browser en geïnstalleerde programma’s. Updates bevatten vaak extra veiligheidsfuncties die ontworpen zijn om uw computer tegen de nieuwste bedreigingen te beschermen. Virussen vinden meestal een ingang in verouderde browsers, besturingssystemen of softwaretoepassingen. Controleer regelmatig of er software-updates zijn of laat uw apparaat automatisch softwareprogramma’s en systemen bijwerken.
Blijf alert
Ga altijd uit van het ergste als het gaat om links en bijlagen van onbekende bronnen. Hackers en malware-auteurs kunnen clickbait gebruiken om nietsvermoedende internetgebruikers te verleiden om op een verdachte link te klikken. Hierdoor wordt het virus op het systeem van de gebruiker gedownload.
Controleer de URL
De Universal Resource Locator (URL) is het webadres bovenaan elke webpagina. Als u op een verdachte link klikt, kan dit een verdachte URL weergeven. Legitieme URL’s beginnen met “https” in plaats van alleen “http”, als bewijs dat ze versleuteld zijn en gevoelige informatie kunnen beschermen. Wanneer u naar een website gaat, controleer dan altijd de URL en de privacyprotocollen van de website.
Installeer en gebruik beveiligingsfuncties
Veel antivirus- en antimalwareprogramma’s zijn ontworpen om uw computer tegen bedreigingen te beschermen. Het is echter ook belangrijk om de juiste bescherming voor uw systeem te krijgen. Vertrouw alleen softwareproducten met een gevestigde reputatie en download toepassingen altijd rechtstreeks van de hoofdwebsite van het bedrijf, merk of product. Als u niet te ver wilt zoeken, kunt u de functies van de reeks beveiligingsproducten van McAfee bekijken. U kunt beginnen met de gratis McAfee Security Assessment of McAfee Total Protection om te weten te komen welk beveiligingsproduct uw computer precies nodig heeft.
Werk uw antivirussoftware bij
Antivirussoftware weet altijd wat een computervirus is, dus zorg ervoor dat deze altijd up-to-date is. Bijgewerkte versies verbeteren de beveiligingsfuncties door kwetsbare beveiligingsgebieden van uw apparaat en softwareprogramma’s te patchen. Ze kunnen ook omgaan met de nieuwste cyberbedreigingen en malwareprogramma’s.
Er worden voortdurend nieuwe virussen gemaakt, dus ondersteun uw antivirussoftware met de universele voorzorgsmaatregelen die we eerder hebben genoemd. Preventie vormt nog steeds de beste verdediging tegen computervirussen en andere malware.